Problemy rolnicze pięknego Egiptu

Problemy rolnicze pięknego Egiptu

Egipt, chociaż jest niezwykle rozwinięty pod względem turystyki i zapewnienia odwiedzającym jedne z najlepszych atrakcji oraz kurortów na całym świecie, to jednak nie w każdej dziedzinie radzi sobie tak dobrze. Na przykład rolnictwo w Egipcie jest problemem, ponieważ mimo szybkiego rozwoju tej właśnie dziedziny, w Egipcie przyrost naturalny jest tak duży, że współczesne rolnictwo, zwyczajnie nie daje rady zaspokoić potrzeb żywnościowych swoich mieszkańców. Dzięki doskonałej pogodzie, egipskie rolnictwo jest wyjątkowe, ponieważ plony rolnicze możemy zbierać nawet trzy razy w ciągu każdego roku. To bawełna zajmuje najwięcej gruntów uprawnych, i właśnie bawełna jest głównym towarem eksportowym, który pozwala zaspokoić duże potrzeby krajów szybko rozwijających się. Jeżeli natomiast chodzi o rośliny spożywcze, to prym w tym względzie wiodą takie produkty żywnościowe jak: ryż, kukurydza, pszenica i sorogo. Często również uprawiane są: trzcina cukrowa, palma daktylowa, , niektóre drzewa cytrusowe oraz regionalne warzywa. Mimo tak doskonałych warunków i ciągłego rozwoju rolnictwa, niezbędne staje się sprowadzanie produktów żywnościowych z zagranicy, aby było możliwe wykarmienie mieszkańców Egiptu oraz często przyjeżdżających tutaj turystów, którzy chętnie kosztują tradycyjnej kuchni egipskiej, jednak częściej wybierają znane sobie potrawy, z własnego kraju. W Egipcie niemal nie hoduje się zwierząt. Jest to spowodowane między innymi bardzo skąpą ilością pastwisk, na których możliwe byłoby karmienie bydła. Z kolei jednak dość znaczącą rolę odgrywa w Egipcie zarówno śródlądowe, jak i morskie rybołówstwo.