Kuchnia egipska i jej aromatyczny smak

Kuchnia egipska i jej aromatyczny smak

Hotele, które oferują turystom opcję all inclusive oferują swoim gościom menu w stylu europejskim. Jednak prawdziwi smakosze, a tych także nie brakuje wśród turystów odwiedzających Egipt, na pewno zechcą w czasie pobytu w Egipcie spróbować specjałów miejscowej kuchni. Regionalnych przysmaków nie spróbujemy jednak w hotelu, musimy udać się do innych restauracji. Kuchnia egipska jest uznawana za bardzo smaczną i aromatyczna, pochodzi w znacznej mierze z inspiracji kuchnią turecką oraz arabską, biorąc to co najlepsze i najsmaczniejsze z obu tych kuchni. Chociaż dla europejczyków często brakuje w kuchni egipskiej mięsa, które pojawia się tutaj stosunkowo rzadko, a do którego my jesteśmy przyzwyczajeni, to mimo wszystko kuchnia ta pasuje naszym kubkom smakowym. Jej podstawa jest brązowa fasola nazywana popularnie ful, która po odpowiednim doprawieniu aromatycznymi i wyrazistymi przyprawami, sama w sobie nabiera wyśmienitego smaku. Popularne tutaj przyprawy to: kurkuma (nadająca potrawom lekko gorzki smak i kolor żółty), kminek, kolendra, ostry wyrazisty imbir, goździki, mięta oraz pietruszka. Wszelkiego typu sałatki są tutaj bardzo popularne, chociaż zdecydowanie różnią się od europejskich, to jednak obcokrajowcy chętnie po nie sięgają, głównie ze względu na smak ale zdrowe składniki, jakie są używane do ich wyrobu. Wielką popularnością ciesz a się tradycyjne sosy: sezamowo – grochowy oraz sos ziołowo – czosnkowy, bardzo często serwowane razem z najpopularniejszą tutaj kaszą Kus Kus. W kuchni używa się często cebuli oraz czosnku w połączeniu z kaszą i warzywami, dlatego kuchnia egipska uznawana jest za zdrową.